de boot

Mauyva is een 15,15 meter lange Chatam 47 Extrem, ontwerp Caroff. De Extrem versie is 2 voet langer, daardoor is het zwemplatform aan de achterkant lekker groot. Nadeel daarvan: bij 10 Beaufort wind kunnen achterop lopende golven op het platform rollen. We hebben dat nog niet meegemaakt maar dat komt vanzelf. Verder is zo’n strand heerlijk om vanaf te zwemmen, erop te douchen en om met de bijboot aan te komen, je boodschappen erop te leggen en aan boord te stappen.

Mauyva heeft een waterlijn die oorspronkelijk 42 voet (1 voet is 30,48 cm) lang was, na onze ingrepen is de waterlijn 46 voet. Dat is belangrijk omdat de lengte van de waterlijn van een schip bepaalt hoe snel hij kan varen. We hebben aan de schuine boeg een verticale boeg laten lassen en dat scheelt al 2,5 voet. We hebben veel extra gewicht toegevoegd met onze uitrusting, ca. 2000 kg, en daardoor zinkt het schip verder in, dat levert aan de achterkant ook ruim 1,5 voet op. Grappig is dat we hierdoor welliswaar zwaarder zijn maar door de langere waterlijn een groter snelheidspotentieel hebben gekregen.

Mauyva is gemaakt van aluminium en heeft een platte bodem om op droog te vallen maar tijdens het zeilen kunnen we een enorme kiel laten zakken tot 2,80 m diep, zodat ze goed aan de wind kan varen. Zo’n kiel is heel handig omdat je, als je hem ophaalt, over ondiep water kunt varen en als je storm hebt en grote golven, dan is het een goed idee om de kiel op te halen zodat de golven de boot eerder opzij duwen dan hem over zijn kiel heen drukken zodat hij zou kunnen platslaan.

Een andere reden dat we Mauyva zo’n fijne boot vinden is dat ze een deksalon heeft. Dat wil zeggen dat we binnen aan tafel zittend naar buiten kunnen kijken. In veel boten zit je onder het dek, een beetje in de kelder dus, en zie je niets van je omgeving.

Verder hebben we twee tweepersoons bedden van 2 bij 1,4 meter en een eenpersoons bed, er is een douche met een zitje en een grote wastafel. Apart van de badkamer hebben we twee w.c.’s. In de voorpunt zijn onze kledingkasten en een werkbank. Achterin is een ruim om spullen, zoals de duikuitrusting met flessen en compressor, in te bergen en er is natuurlijk een motorruim waarin ook de generator staat. De generator maakt, in enkele uren per 2 dagen, stroom tijdens het zeilen, samen met de windgenerator.

Mauyva is de naam die het schip had toen we het in 2008 kochten in Port Leucate, zuid Frankrijk. Mauyva is de godin van de liefde in Polynesie, dat moeten we nog gaan controleren maar wij zijn onderweg dus nog even geduld.

TECHNIEK

Onze boot daagt ons voortdurend uit. Er viel nog heel wat te verbeteren aan het schip en dat hebben we geweten. Na de zomer van 2008 met Mauyva te hebben gevaren, konden we een hele lijst zaken bedenken die anders zouden moeten. De boot ging de kant op bij het lasbedrijf RG Atelier van het gezin Rene, Eve en zoons Laurent en Didier. Het interieur is eruit gegaan vanaf de mast naar voren. Alle lassen zijn versterkt en er zijn extra wrangen aangebracht. Mauyva is weliswaar een officieel ontwerp maar werd gebouwd door een particulier, in de tuin. Daar is het ontwerp ook voor gemaakt. Dat er nu ook professioneel is gelast vinden wij wel erg prettig gezien de plannen om de wereld om te zeilen.

Toen het lassen klaar was moest het interieur er weer in. Ik (B) heb een nieuw ontwerp gemaakt want er waren oorspronkelijk negen slaapplaatsen in het schip en geen kasten. Nu hebben we wel genoeg kastruimte en een grote kaartenkast, een bureau voor de computer en de SSB-radiobediening en een boekenkast.

Op deze foto uit het begin zie je de oorspronkelijke schuine boeg, je ziet dat er nog geen aparte stuurhut op de kajuit zat en dat er een blauw zonnedekje boven de kuip zat. Er is nu een grijze bimini ( een windvast zonnescherm dat tijdens het zeilen kan blijven staan) en over de ramen van de kajuit zie je grijs gaas waar je van binnenuit doorheen kunt kijken. Door deze bescherming is de temperatuur in de kajuit gemiddeld 10 graden lager dan voorheen. Als je in de tropen en subtropen zeilt is dat een zegen.

De stuurhut hebben we ontworpen omdat je zo bij slecht weer beschut zit en goed uitkijk kunt houden. Bovendien is de achterkant afgesloten met een deur en een slot zodat je de boot makkelijk af kunt sluiten.

We hebben nog veel meer veranderd, hierover later meer.

We hebben een nieuwe aanwinst, gemaakt in Trinidad, Chaguaramas: een zonnetent!

Wat een verschil maakt dat als het heet is en dat is het nogal eens.

5 reacties op de boot

 1. egidius zegt:

  Ik zal jullie via de rss in de gaten houden. Nu de blog nog uitbreiden met een GPS locatie logger hebben we ook nog een idee waar jullie zitten. Goede reis en het beste voor 2011

 2. Sanne zegt:

  Beatrijs en At,

  Veel plezier en succes bij jullie grote reis! Voor ons landrotten in het regenachtige Nederland is het een cadeautje om jullie te kunnen volgen!

 3. Cees van Staal zegt:

  Hallo Beatrijs en Aat, eindelijk heb ik jullie boot kunnen bekijken. Questie van door een site heen rommelen waar ik meestal geen geduld voor heb. Als jullie dit lezen zit je waarschijnlijk al op Barbados tenzij jullie satelietontvangst hebben. Mooi schip, heb alleen mijn twijfels over hekplatform bij heel slecht weer en wees voorzichtig met je ophaalkiel. Good sailing and a hell of a lot of luck. Cees (en Lenie natuurlijk).

 4. Hester Jellema zegt:

  Beste Beatrijs & At,
  Graag wilde ik jullie hartelijk danken voor jullie goede zorgen vandaag nadat ik zo’n rotsmak met de fiets had gemaakt achter CS A’dam. Ik ben weer van de ergste schrik bekomen en heb de wonden op m’n hoofd schoongemaakt met betadine. Het is een behoorlijk prikkend geheel, maar goed, het heelt vanzelf wel weer. Ik heb besloten om morgen maar als ‘Rambo’ verkleed te gaan naar m’n werk, de ‘make up’ kan ik dan achterwege laten:-( Achteraf bekeken ben ik zo blij dat ik niet meer gewond ben geraakt; voor ’t zelfde geld lagen m’n tanden eruit, had ik een hersenschudding en/of had ik een bot gebroken etc. Nog even terug komend op jullie website: wat leuk om jullie reisverslagen te lezen. En wat goed dat jullie het beste uit ’t leven halen!
  Mochten jullie een keer naar een concert in het Muziekgebouw aan ’t IJ zouden willen, dan hoor ik het graag. Dan regel ik twee vrijkaarten voor jullie. Nogmaals veel dank voor jullie goede zorgen.
  Het ga jullie goed!!!

  Met hartelijke groet,
  Hester Jellema

 5. Renë en Paulien Kuipers zegt:

  Hallo Beatrijs,

  Bedankt voor je reactie op onze website en ben jij nog steeds in Faro??
  Zo ja, laat ons even weten waar je zit, want 23-10-2013 vliegen we naar Faro, misschien kunnen we elkaar ontmoeten. Als dat niet lukt dan mogelijk dd. 31-10, want dan vliegen we weer terug!

  Groet, ook van Paulien,
  René

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s