De Canarische eilanden

We zijn een hele tijd in Las Palmas gebleven, eerst kwam Tess twee weken logeren. We genoten uitgebreid van de stad op de twee fietsjes van de Mauyva en reden over de mooie fietspaden langs de kust. In het oude gedeelte is een kerk met bronzen honden ervoor, herinnerend aan de reden dat de eilanden Canarias heten. Er is hier niet veel mooi te zien, dus als er iets apart is komt dat meteen in de gidsjes te staan.

Met een huurauto reden we naar het noorden van het eiland. Daar is het nogal groen, zoals op al deze eilanden wordt met de noord-oostpassat vochtige lucht aangevoerd die neerslaat en als droge lucht over het zuiden gaat zodat daar veel minder plantengroei is. We bezochten een eeuwen oude opslagplaats van granen en ander voedsel dat in vakken in de kraterwand werd verstopt en zo hoog ligt dat het goed verdedigbaar is. 

Interressant was een museum dat op de resten van een oud dorpje staat en waar je kunt zien hoe de hutten waren gebouwd tot de spanjaarden kwamen; daarvoor leefden ze nog in een stenen tijdperk. Er was een ronde ruimte met aan weerszijden een uitgebouwde slaapplek. Middenin was een vuurtje maar van een rookgat in het dak is niets te bespeuren; het dak bestaat uit een grote plaat steen dus het zal benauwd zijn geweest in die huisjes. Aan de muur zit een uitsteeksel waarop een ‘idool’ stond, een klein beeldje.

Apart van de video’s is dat de mensen gewoon bloot rondlopen, daar doen ze hier niet moeilijk over. Dat zijn we anders gewend. Een van de films gaat over de verovering van de eilanden, dat heeft in Gran Canaria wel honderd jaar geduurd. En dan zie je hoe de oorspronkelijke bewoners ten onrechte hebben vertrouwd dat de bezetter zich aan de afspraken zou houden, hoe de mensen werden afgevoerd naar Spanje en er maar erg weinig echte canarianen zijn overgebleven.

De wegen hier zijn smal en vaak stijl en omdat je de helft van de tijd in de wolken rijdt ook vochtig.  Opweg naar de rand van de vulkaan ging het stijl naar boven, de wolken in. Een soort tropich regenwoud ontplooit zich, vol varens, aloe vera en bomen met takken vol slierten spaans mos. Wolken stuwen door de valleien naar boven en maken alles nat. De bewegwijzering liet nogal te wensen over, dat is ook lastig als er verschillende plaatsjes met dezelfde naam zijn in een gebied. De rand van de vulkaan haalden we dus niet maar een mooie tocht was het wel.

 

Met de boot maakten we een mooie tocht om de westkant van het eiland, het is daar enorm ruig. Steile bergwanden doorsneden met diepe kloven en als er ook maar een beetje een stukje wat minder steil is een klein dorpje met een klein haventje of alleen een huisje met een trap naar zee. Die steile wanden zijn soms doorgebroken vulkanen: je ziet de doorsnede van de kegel, compleet met magma kamers en –gangen. Een explosie moet de helft van de kegel in zee hebben gestort.

We waren op weg naar de haven van Magon aan de zuid-westkant waar Pim en Paula heen waren gegaan om van daaruit de Atlantische oceaan over te steken naar Barbados. (Ze hebben er 3 weken over gedaan.) We hebben nog gezellig met ze kunnen eten en ze een goede reis toe kunnen wensen. Puerto de Magon is nieuw aangelegd maar het is smaakvol gedaan met huizenblokken die niet hoger zijn dan twee verdiepingen, leuke straatjes met aan weerszijden hybiskushagen. Het is allemaal verhuurwerk maar toch heeft het sfeer.

Met Tess ben ik in een onderzeeer geweest om de zeebodem te bekijken. We hebben echt de slappe lach gekregen van het bandje dat ze draaien in die boot waarbij je voortdurend een sonar ‘ping’ hoort, alsof we op zoek waren naar vijandelijke onderzeeers. We zagen wel vissen en wrakken, een enorme rog vloog langs. De dag erna weer toeristentijd: hangen aan een parachute achter een motorboot. Het was erg relaxed moet ik zeggen. Echt heerlijk om te doen. Mooi om zo boven het water te hangen.

Jammer dat Tess weer weg moest en wij weer naar Las Palmas voeren.

 

Na Tess kwamen vrienden uit Nederland, Cor en Veronica. Zij verbleven in het prachtige hotel Santa Catalina, vlak bij de haven. Het is een prachtig ouderwets hotel met mooie zalen, fijne kamers met douche en ligbad, een heerlijk terras, kamermeisjes met een schortje om en een wit kapje op het hoofd, en daarbij een zwembad, sauna enzovoort, gelegen in een parkje met fontijnen, beeldenpartijen en vooral dikke oude palmbomen. Dus qua comfort vergelijkbaar met onze boot.

Het was heel gezellig, we begonnen de dag meestal in de Sailors Bar aan het begin van onze steiger, de enige plek in Las Palma waar wij de koffie lekker vinden. En dan een plan maken voor de dag. Bijvoorbeeld: Cor en At gaan vissen (in de haven, het stikte er van de vis: wahoe, harder, platte streepjesvissen) en Veronica en Beatrijs gaan fietsen in de stad. Dat laatste is natuurlijk veel interessanter omdat Las Palmas tegen een schiereilandje aan ligt. Als je naat het noorden fietst langs het water, dan zie je op een gegeven moment dat twee blokken verder weer plamen staan en die zijn van het toeristenstrand aan de andere kant van het smalle stukje waar het schiereilandje aan de rest vastzit. Als je dan doorsteekt kom je opeens op een grote boulevard met een mooie ruime baai met een zandstrand met als golfbreker een rif zodat de vele badgasten hier geen last hebben van de branding. Langs de boulevard de bekende slechte restaurants en de rommelwinkels. Jammer dat het kennelijk altijd zo moet zijn. Gelukkig waren aan onze kant van de stad, zelfs in de haven, fijne restaurants te vinden. Naast de haven is ook een strand maar daarvoor liggen veel zeilboten te ankeren (die hebben geen rioolaansluiting op hun boot) en het water smaakt er ook een beetje naar olie want de jachthaven is maar een klein hoekje in een enorme haven waar voortdurend grote schepen af en aan varen.

 

Met Cor en Veronica reden we naar de west- en zuidkant van de vulkaan. Jammer dat we het op een zondag deden want dan blijken alle canariers zich in de auto naar de berg te begeven om daar te picknicken. Als je de berg oprijdt zie je op de thermometer in de auto dat het steeds kouder wordt. Beneden in de haven is het bijvoorbeeld 23 graden, hoog op de berg nog maar 10. De mensen zitten in het bos te eten in ongeveer 17 graden en in de vochtige lucht. Tja, het is een gewoonte zullen we maar zeggen.

We reden over een weg in de hoogte en dan zie je prachtige lavaformaties en het landschap dat is ontstaan nar de vulkaanuitbarstingen en de daarop volgende erosie is geschiktvoor een videogame; bergen, geisoleerde vlaktes, punten waar de caldera van de vulkaan is. In januari is het voor de amandelbomen lente:

 

Maar ook aan de vakantie van Cor en Veronica kwam helaas een eind. Nog voor ze weggingen begonnen Handige Harry en Jan, twee timmerlui die al rondreizend werken aan de boten van andere mensen, aan onze boot. Het timmerwerk is namelijk door mijzelf gedaan en ik ben geen ervaren boot-in-timmeraar. Een boot heeft allemaal schuine zijden, dingen lopen rond en alles moet goed vast zitten, anders komt het onderweg los. Dus de ramen waren niet afgewerkt, het waren openingen in de binnenwand en je kon zo de isolatie zien zitten. Harry en zijn maat hebben er mooie kozijntjes ingezet, gebruikmakend van mooie freesmachines en zaagtafels. Pas toen ze klaar waren konden wij weer verder varen. Eigenlijk zouden we naar Barbados gaan maar Rene en Pauline, die al 6 weken op hun pakje uit Nederland zaten te wachten, wilden ook wel eens verder en vroegen ons het pakje, als het nog mocht komen, even bij hen langs te brengen in La Gomera. Dat vonden wij goed en het pakje is door At listig ontfutseld aan het postkantoor zodat wij het konden meenemen.

Het is hier in La Gomera echt heel fijn en mooi, erg rustig vergeleken met Las Palmas. San Sebastian, aan de oostkust waar onze haven ligt, is de hoofstad van het eilandje maar je loopt er in een paar minuten doorheen. Mijn naam heeft hier een betekenis want het was de mooie weduwe Beatriz de Bobadilla die er voor zorgde dat Christofel Columbus na zijn bezoek aan Las Palmas altijd eerst naar La Gomera voer. Het beeldige huis van Beatriz ligt pal naast de haven en heeft een prachtig aangelegde tuin. Van daaraf is de foto van de  besneeuwde bergtop van de Teide op Tenerife genomen.

Vervolgens ging het vervelend hard waaien hier (zie de witte kammer op de golven op de foto van Tenerife) zodat niemand zin had om te vertrekken, nu pas is de erg harde wind weg en kan er morgen, 4 februari, vertrokken worden. At heeft alleen het hele schip overhoop gehaald om de spullen beter op te ruimen en ik ben begonnen aan naaiklussen, zoals goede kussens voor in de kuip (klaar) dekjes om de ramen in de tropen te beschermen tegen de felle zon (klaar) en bijna af is de hoes die de fok op het dek moet beschermen tegen de zon. De zon eet op den duur alles op als je het niet beschermt tegen de UV-stralen, de gevolgen daarvan hebben we al veel gezien: voorzeilen die helemaal aan rafels om hun oprolprofiel hangen, zeiltjes die vol gaten zitten en ramen die ondoorzichtig zijn geworden.

 

Wij vertrekken een van de komende dagen ook om in ruim twee weken naar Barbados te gaan. Nog wat boodschappen doen en de laatste dingen opruimen.

 

De volgende berichtgeving komt dus van de andere kant van de oceaan…..

Over beatrijsvw

Sailor, internet marketer, money maker online
Dit bericht werd geplaatst in Uncategorized. Bookmark de permalink .

Een reactie op De Canarische eilanden

  1. Leuke site hebben jullie gemaakt. Heb een RSS aangemaakt. Nu kan ik geen berichten meer missen. Ben zo benieuwd naar jullie belevenissen…..

    Geniet van het zeilen en blijf die ervaringen op schrift zetten. Zo lekker leeswerk aan het eind van een werkdag, die trouwens nog maar tot maart duurt. Dan stop ik ermee. Geen zeilen rondom de wereld, wel oma en opa spelen met kleinzoon Teun (26-1-2011 geboren). We zijn de trotse grootouders geworden van deze Teun!!!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s